een verrassende wending - Reisverslag uit Broek op Langedijk, Nederland van Alex Broek - WaarBenJij.nu een verrassende wending - Reisverslag uit Broek op Langedijk, Nederland van Alex Broek - WaarBenJij.nu

een verrassende wending

Door: alex

Blijf op de hoogte en volg Alex

28 Juli 2017 | Nederland, Broek op Langedijk

Vanaf september 2016 leek er dan eindelijk schot te zitten in een mogelijke uitzending. Was het eerst nog lesgeven in Kiev, naar aanleiding van mijn profiel was ik in beeld gekomen voor de OVSE-missie in het oosten van Oekraïne. Een monitor missie in het gebied waar ook de Malaysia Airlines vlucht MH17 in 2014 was neergehaald.
Op stel en sprong moest ik mijn curriculum vitae opmaken om te laten beoordelen voordat het zou worden doorgestuurd naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie. November was er een familiedag georganiseerd voor de vertrekkers en daar kregen we informatie over de missie en konden we alvast wat kennismaken met elkaar. Alles leek in een flinke stroomversnelling te zijn geraakt, maar al snel bleek het tegenovergestelde.
Het bleef stil totdat ik weer opnieuw een medische keuring en een veiligheidsonderzoek moest ondergaan en daarna bleef het weer stil. Op 23 april 2017 was er een incident met een auto van de OVSE die op een mijn was gereden. Bij dit incident was een dode en een zwaargewonde te betreuren. Het gevolg van deze gebeurtenis was dat ik voorlopig ‘on hold’ stond. Dat houdt in dat er geen vertrek gepland stond totdat er duidelijkheid was hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren.
Vanwege deze onzekere situatie heb ik toch maar eens een korte vakantie in het buitenland gepland. Even iets anders dan denken aan een mogelijke missie. Nou de voorbereidingen voor de vakantie werden wreed verstoord omdat er plotseling toch een bericht kwam vanuit de OVSE. De sollicitatieprocedure was opgestart en de writtentest en het telefonisch interview waren ingepland voor respectievelijk 31 mei en 6 juni.
Voor de writtentest had ik al wat informatie ingewonnen, dus ik wist wel zo’n beetje wat mij te wachten stond; een aantal meerkeuze vragen beantwoorden over de geschiedenis van Oekraïne, enkele dilemma’s en daarbij een keuze maken hoe je dit dilemma zou aanpakken, een rapportage maken over een patrouille in het gebied en de incidenten die daar hadden plaatsgevonden. Grootste handicap was dat dit allemaal moest worden afgerond in een tijdsbestek van één uur.
Na het openen van het mailbericht bleek dat er verrassende vragen waren over het gebied en dat er als extraatje ook nog een kort verhaal moest worden geschreven over, één van de drie aangegeven gebeurtenissen in Oekraïne. Bij deze opdracht vloog de tijd voorbij en was er geen tijd over om de antwoorden nog eens goed na te kijken/lezen.
Het telefonisch interview was al helemaal anders dan ik eerder had meegemaakt. Een interview via Skype. Nou had ik ooit weleens Skype geïnstalleerd om mijn computer, maar verder nooit gebruikt. Dus na het testen bleek dat ik de ander mooi in beeld kreeg, maar verstaanbaar was het niet. Ook de hulptroepen konden mij niet helpen. Dan maar Skype installeren om mijn werktelefoon en daar wat testen mee uitgevoerd, en warempel het werkte. Ik kon mij verder voorbereiden op de geschiedenis van ‘de Oekraïne’ en Oekraïne en de conflicten die er waren geweest en nog steeds zijn met buurland Rusland. En bovenal de geschiedenis van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en in het bijzonder de Special Monitoring Mission to Ukraine.
De belangrijkste informatie had ik op de achterzijde van rollen behang geschreven en op de dag van het interview in positie gebracht.
Gelukkig was het tijdstip van bellen bekend en zat ik er helemaal klaar voor. Lekker stressen totdat de telefoon overging. Een commissie van 4 personen hebben mij een half uur bevraagd over van alles wat ik hiervoor heb beschreven. Het ging er vriendelijk aan toe, maar het blijft natuurlijk wel een sollicitatie. In het Engels en met een mobieltje in je hand is niet bepaald een rustgevend geheel, maar goed ik heb het geflikt en over 5 weken wordt bekend of het ook allemaal goed is bevonden.
Ik kon in ieder geval eens zonder ‘sollicitatie-stress’ op een korte vakantie in Zeeland en later nog een weekje Egypte.

En toen werd het ineens heel anders…

Er kwam op 18 juli een telefoontje van Ruud van team uitzendingen in Zoetermeer met de vraag of ik interesse had om een periode op Bonaire te gaan werken. Een periode van één jaar en werken in de basispolitiezorg. Men had daar dringend personeel nodig en omdat de uitzending OVSE toch nog wel op zich zou laten wachten, werd mij deze kans aangeboden.
Eerst verteld dat ik toch al wel een stapje verder was dan alleen het beschikbaar zijn voor de missie Oekraïne. Dat was al een verrassing voor Ruud, maar hij kon wel aangeven dat het onderzoek naar het ernstige incident in Oekraïne nog steeds niet was afgerond en dat er nog geen waarnemers zouden worden weggestuurd vanuit Nederland.
Ik had het verzoek voor Bonaire in het geheel niet verwacht, dus heb het even tot mij door laten dringen. Tja, wat te doen? De dagen daaropvolgend heb ik wat informatie over Bonaire gelezen en heb ook nog contact gehad met een collega uit Castricum, die al eens eerder op Bonaire had gewerkt.
Na duidelijkheid over een aantal praktische zaken heb ik gezegd dat ik beschikbaar ben, maar nog wel wat zaken moet regelen. Omdat ik nog een paar examens lifeguard moet afnemen was mijn voorkeur uitgegaan naar na 3 september. Echter het liefst wilde men dat ik al in augustus beschikbaar was om af te reizen naar Bonaire. Ook goed, als de leiding van het basisteam Purmerend en de eenheidsleiding Noord-Holland natuurlijk ook akkoord zijn. Dus de contactpersoon internationale betrekkingen Ron is in stelling gebracht en de teamleiding Purmerend in de persoon van Bart is ook op de hoogte en die gaat aan de slag.
En zojuist het bericht ontvangen dat ik ook daadwerkelijk mag vertrekken. Zo het er nu uitziet zal dit na 26 augustus 2017 gaan gebeuren.

Kort samengevat: Ik ga niet werken voor de OVSE, maar ga een jaar werken bij het Korps Politie Caribisch Nederland. Ik heb er zin in!

Doeg!

• 28 Juli 2017 - 13:11

Bert En Margaret:

Alex,

Dat klinkt fantastisch!
    Leuk, dat je deze geweldige kans op Bonaire krijgt.

Nog even aan de slag in Purmerend e.o. en over
    één maand werk je al bij het Korps Caribisch Nederland.

Geniet ervan!

Bert en Margaret

• 28 Juli 2017 - 13:20

Agnes:

Wat goed, dat wilde je dus gister vertellen. Dus dat word genieten daar op Bonaire. Hartstikke leuk man.

• 28 Juli 2017 - 15:48

Ton Sas:

Alex. Klinkt goed. Mischien krijg je zelfs een knappe assistente zoals in de tv serie "Death in Paradise".

• 28 Juli 2017 - 16:07

Cees Smit:

Hoi Alex,
    Mooie uitdaging op een schitterend eiland. Mensen zijn daar echt relaxed. Althans dat was 45 jr. geleden zo.
    Suc6.

groet,
    Cees

• 28 Juli 2017 - 17:18

Manon:

Batidos drinken, beetje dansen op het strand en af en toe een boef vangen, vooral niet te vaak. Wat een gave ervaring staat je weer te wachten!
    Succes met de voorbereidingen!

• 28 Juli 2017 - 19:19

Raoul Tersteeg:

Hoi Alex,

Ik snap dat het even schakelen is. Werken voor de OVSE in de Oekraïne is toch wel even wat anders als in de BPZ op Bonaire. Beiden heeft zo zijn charmes denk ik. Wel fantastisch (en moedig) hoor al die uitdagingen die je steeds in het buitenland aan gaat.
    Bonaire is natuurlijk een klein, maar wel heerlijk eiland. Volgens mij ga je het in werk als prive daar heerlijk hebben.

Veel plezier man :-)

Groetjes Raoul

• 28 Juli 2017 - 20:03

Lyda:

Hoi broer,

Dat is inderdaad een hele omschakeling, maar het gaat je wel lukken
    En wie weet komt er nog wel een kans om later alsnog voor de OVSE te werken.

Heel veel succes!

Lyda.

• 28 Juli 2017 - 20:07

Els Steen:

Dat klinkt goed!! De temperatuur in de winter is daar ook heel wat beter dan in Oekraïne en het werk zal een stuk relaxter zijn. Fijne tijd op Bonaire wens ik je van harte toe.

• 28 Juli 2017 - 20:08

Nick:

Hoi Alex,
    Wat een prachtig nieuws, leuk dat je naar Bonaire mag. Ik denk dat je daar helemaal tot je recht komt.
    Veel succes en we spreken elkaar nog wel. Groetjes.

• 28 Juli 2017 - 20:26

Nander:

Super alex!! Weer wat anders!! En ik kan je vertellen dat je je best een tijdje kunt vermaken aan die kant hoor!! ;-)

• 28 Juli 2017 - 23:45

Eugène:

Hahaha Alex, wat een verhaal weer! Wel leuk en goed te lezen dat er schot in zit en dat je weer on route gaat. Veel plezier en suc6 in de west. Ik zal je verhalen weer met veel genoegen lezen. Greetz Eugène

• 29 Juli 2017 - 11:39

Wim Slootmaker:

Goede morgen Alex. Bedankt voor je verslag. Dat kun je wel zeggen: "een verrassende wending". Maar het lijkt mij ook zeer boeiend om een jaar op Bonaire te mogen werken. Aanpassingsproblemen heb je toch niet of nauwelijks, daarom zal het prettig werken zijn.
    Maatje en ik wensen je veel succes en we horen weer wel van je.

HG Wim en Maatje

• 29 Juli 2017 - 13:59

Kees En Tonny Planken:

Heel veel succes Alex geniet maar in de Cariben !

• 29 Juli 2017 - 14:34

Harrie Bols:

Dat is een mooi avontuur Alex! Ik heb het geluk gehad om een tijd op Curacao te mogen wonen en werken en kijk er met heel veel plezier op terug. Dat gun ik jou ook Alex! Heerlijk een tijd wonen op de Caribbean en regelmatig onder water kijken naar die waanzinnige wereld daar. Goede voorbereiding gewenst!
    Harrie

• 29 Juli 2017 - 17:10

Hans Van Kouwen:

Alex,

Eerst nog even een aanrijdingsverbaal van mij nakijken voor je gaat.
    Na 20 jaar, als het behang van de muur komt, komen ook weer herinneringen boven drijven.
    Bonaire is de andere kant op en volgens mij ook iets beter weer.....het hele jaar door.
    Ik hoop je nog wel een keer te spreken voor je vertrekt. Ik zal de verhalen weer met veel aandacht lezen. O ja en vergeet de foto's niet.

Groet, Hans.

• 01 Augustus 2017 - 09:14

Ruud S.:

Hoi Alex, dit is idd een verassende wending. Ben op vakantie dus heb dit niet meegekregen. Je ziet, de wegen in uitzendland zijn ondoorgrondelijk maar dat had je al eerder meegemaakt ..:-) Wel weer eens wat anders om naar Bonaire te gaan ipv. Oost Ukraine of destijds SS.
    Ik wens je een goede uitzending toe en vergeet niet om het werk te combineren met plezier!!
    Groet, Ruud S.

• 02 Augustus 2017 - 14:15

Pim:

Het gaat allemaal wel razendsnel zeg. Dit is wel een leuke job in een andere deel van ons land en qua klimaat al helemaal niet verkeerd. Proficiat Alex.

• 03 Augustus 2017 - 14:35

Peter D.:

Hoi Alex,

Geweldig nieuws voor jou. Wel jammer dat je de Dutchcon11 reünie gaat missen. Of kom je ff terug begin november. Zal zorgen dat je buurtbewoner (collega) je huis een beetje in de gaten houdt.
    Wel een hele omschakeling van oost naar west haha, maar niet minder uitdagend.
    Let goed op je zelf en kuifje doet de rest.
    Kijk al uit naar je verhalen en ervaringen.

• 15 Augustus 2017 - 10:11

Johnny Hagenaar:

Wat een mooie kans weer coach. Ik ga je zeker volgen. Nog iemand nodig om op je huis te passen?

Johnny